
Hakaret suçunu teşkil eden fiiller, sözle işlenebileceği gibi yazı, şekil, görüntü, el işareti veya mimiklerle de işlenebilir. Yüze tükürmek, Türk Ceza Kanununa göre "hakaret" suçunu oluşturur. Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre, bir kimseye hakaret edilmesi suçtur ve bu suç, kişinin onurunu zedeleyici bir davranış sergilemeyi kapsar. Yüze tükürme, özellikle bireyin kişisel sınırlarını ihlal eden ve toplumda aşağılayıcı bir eylem olarak değerlendirildiği için hakaret suçu olarak kabul edilir.
Sövme suçu, yazı, resim, müstehcen bir el hareketi ile gerçekleştirilebilir. Söz gelimi bir kimseye bir parça ot göstererek "ye" demek, el ile galiz ve müstehcen bir işarette bulunmak, mağdurun yüzüne tükürmek sövme teşkil eder. (Sulhi Dönmezer, Ceza Hukuku Özel Bölüm, 1974,s.186-187)
Yargıtay, benzer davalarda bu tür davranışları hakaret olarak değerlendirmiş ve tazminat davalarına da konu olmuştur. Özellikle yüze tükürme gibi eylemler, kişiye karşı psikolojik şiddet olarak kabul edilebileceğinden, mağdur kişinin şikayeti üzerine hukuki sonuçlar doğurabilir.
Yargıtay 2. CD 2011/37752 E., 2013/26148 K.; “…Sanık ... hakkında kurulan beraat hükmüne yönelik temyiz talebinin incelenmesinde; Dosya içeriğine, oluşa, müşteki ve tanıkların aşamalardaki anlatımlarına ve kabule göre; sanığın müştekiye tükürmek suretiyle atılı suçu işlediği sabit olduğu halde hakaret suçundan mahkumiyeti yerine, oluşa uygun olmayan gerekçe ile beraat kararı verilmesi, Bozmayı gerektirmiş, O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı istem gibi BOZULMASINA , 12/11/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi…”
Yargıtay 4. CD 2007/5687E. , 2009/473K.; "...sadece sözle değil yüzüne kağıt fırlatmak, tükürmek ve benzeri eylemsel davranışlarla da hakaret edilebileceği hususu gözetilip değerlendirilerek sanığın hukuksal durumunun belirlenmesi yerine eksik soruşturma ve yetersiz gerekçe ile beraat karar verilmesi...”
Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir.
Hakaret suçunun cezası, ceza kanununda belirtilen koşullara göre değişebilir. Eğer eylem kişiyi daha ağır şekilde aşağılıyorsa, ceza daha yüksek olabilir.
Davalarınızda uzman ceza avukatından yardım almak hukuki açıdan sizi koruyacaktır. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Bu sitede yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu yazılardan kaynaklı herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.