SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU 

Tahkim, tarafların aralarında çıkan uyuşmazlığı çözmek amacıyla kendi aralarında belirledikleri hakemlere başvurduğu alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Bu yöntem hukukun diğer alanlarında da mevcuttur. Tarafların, üzerinde kendi iradeleri ile tasarruf edemeyecekleri konularda tahkim yoluna gitmesi mümkün değildir. Sigorta hukuku tahkim yolunun mümkün olduğu bir hukuk dalıdır. 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümlenmesi esası benimsenmektedir. Sigorta Tahkim sistemi ile uluslararası uygulamalarda var olan “ombudsman sistemi”ne benzer bir sistem oluşturulmaya çalışılmıştır.

14.06.2007 tarih ve 26552 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sigortacılık Kanununun 30 uncu maddesi ile Sigorta Tahkim Komisyonu kurulmuştur. Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla merkezi İstanbul’da olmak üzere, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde oluşturulmuştur. 

Başvuranlar, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurarak elde etmek istedikleri sonuçlara dava yolundan daha hızlı ve daha hesaplı bir şekilde ulaşma imkanına sahiptir. Bu usul başvuruculara zaman kazandırmakla birlikte yargının yükünü de azaltması dolayısıyla oldukça faydalı görülen bir yoldur ayrıca Sigorta Hukukunda tahkim müessesesi tamamen hak sahiplerinin tercihine bırakılmış olup zorunlu değildir. Sigortacılık tahkim sisteminin amaçları arasında “uyuşmazlığın daha kısa sürede ve etkin bir biçimde çözümlenebilmesi amacı” öne çıkmaktadır.

Başvuranın Komisyona müracaat edilebilmesi için uyuşmazlığa konu olay ile ilgili olarak muhatap sigorta şirketine ilgili evraklar ile birlikte gerekli başvuruları yapmış ve talebinin kısmen ya da tamamen olumsuz sonuçlandığını belgelemiş olması gerekir. Ayrıca Sigorta şirketinin başvuru tarihinden itibaren onbeş iş günü içinde yazılı olarak cevap vermemesi de Komisyona başvurmak için yeterli olacaktır. Mahkemeye, Tahkime, Tüketici Hakem Heyetine daha önce taşınmış uyuşmazlıklar ile ilgili olarak Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılamaz.

Tahkim yolu başvuruculara taleplerinin sonucuna hızlı ve etkin bir şekilde ulaşma imkanı sunmaktadır. Başvurular, öncelikle raportörler tarafından en geç onbeş gün içinde incelenir ve Raportörler tarafından çözümlendirilemeyen başvurular sigorta hakemine iletilir. Hakemler, görevlendirildikleri tarihten itibaren en geç dört ay içinde karar vermek zorundadır. Yalnızca tarafların açık ve yazılı muvafakatleriyle işbu süreyi uzatabilirler. Bu süreç başvurucuya zaman tasarrufu sağlamakla birlikte yargının iş yükünü de hafifletmektedir. Uyuşmazlığa hangi sigorta hakeminin bakacağı, Komisyon tarafından sigorta hakemi listesinden seçilir. Uyuşmazlık konusu miktarın on beş bin Türk Lirası ve üzerinde olduğu durumlarda heyet teşekkülü zorunludur. Heyet kararını çoğunlukla verir. Hakemler, sadece kendilerine verilen evrak üzerinden karar verir. Komisyona intikal eden uyuşmazlıklarda hakem veya hakem heyetinin verdiği 15.000 Türk Lirasına kadar olan kararlar her iki taraf için kesindir. İtiraz üzerine verilen 238.731 Türk Lirasının üzerindeki kararlar için ise temyize gidilebilir. Ancak Sigortacılık Kanununun 30 uncu maddesi gereği tahkim süresinin sona ermesinden sonra karar verilmiş olması, talep edilmemiş bir şey hakkında karar verilmiş olması, hakemlerin yetkileri dahilinde olmayan konularda karar vermesi ve hakemlerin, tarafların iddiaları hakkında karar vermemesi durumlarında her halükarda temyiz yolu açıktır.

Sigorta kaynaklı uyuşmazlıklarda Tahkim Komisyonuna başvuru yolu yerine dava yolunun tercih edilmesi, başvuran için öncelikle zaman ve para kaybı olmak üzere birçok kaybı  beraberinde getirecektir. Ayrıca üzerinde durulması gereken bir diğer konu da; komisyon hakemlerinin sigorta alanında uzman, tarafsız ve bağımsız kişilerden oluşmasıdır. Sigorta Tahkim, mevcut bir uyuşmazlığın çözümü amacıyla geleneksel çözüm yollarına kıyasla;  daha hızlı, ucuz ve faydalı bir alternatif çözüm yoludur. 

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU PARASAL SINIRLARIN ARTIRILMASI HAKKINDA YAPTIĞI EN SON DUYURU;

Sigortacılık Kanununun 30 uncu Maddesinin Onikinci ve On Beşinci Fıkralarında Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 28 Şubat 2023 tarihli ve 32118 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış olup yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Tebliğde yapılan değişiklik gereği, 28/02/2023 tarihinden itibaren (bu tarih de dahil) 15.000-Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları ile 238.731-Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen itiraz hakem heyeti kararları kesinlik arz edecektir. İtiraz ve temyiz kanun yollarına ilişkin parasal sınırların uygulanmasında, kararının verildiği tarihte yürürlükte bulunan parasal sınırlar dikkate alınacaktır.

 https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/02/20230228-9.htm 

 

Tazminat alacaklarınıza ilişkin başvurunuzla ilgili uzman sigorta hukuku avukatından yardım almak hukuki açıdan sizi koruyacaktır. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz. 

Bu sitede yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu yazılardan kaynaklı herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.