İŞVERENİN SGK YÜKÜMLÜLÜKLERİ

1. İŞVERENİN İŞYERİNİ BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İşyerinin bildirimine ilişkin konu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanununda “İşyerini Bildirme” başlığı altında kamu düzeninin sağlanması amacıyla ayrı ayrı yer verilerek düzenlenmiştir. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu incelendiğinde “İşyerini Bildirme” başlığı altında 8. maddesi ile yapılan düzenlemede; 

“İşveren, örneği kurumca hazırlanacak işyeri bildirgesini en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte kuruma doğrudan vermek veya iadeli taahhütlü olarak göndermekle yükümlüdür.”  

hükmüne yer verilirken, 4857 sayılı İş Kanunu’nun “İşyerini Bildirme” başlığı altındaki 3. maddesinde ise;

“İş Kanunu kapsamına girer nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama veya bitme gününü, kendi adını ve soyadını yahut unvanını, adresini, varsa işveren vekili veya vekillerinin adı, soyadı ve adreslerini bir ay içinde bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır.”

hükmüne yer verilmiştir. İşveren, işyeri bildirgesini SGK’ya e-sigorta yoluyla, kâğıt ortamında veya posta yolu ile gönderebilir. 

UYARI: İş yerini bildirmeyen ve işyeri bildirgesini usulüne uygun veya süresi içinde vermeyen işveren; bilanço esasına göre defter tutuyorsa asgari ücretin üç katı tutarında, diğer defterleri tutmakla yükümlü ise asgari ücretin iki katı tutarında, defter tutmakla yükümlü değilse bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası ile karşı karşıya kalacaktır. 

İşyerinin nakli, devredilmesi, başka bir işyeri ile birleşmesi, adi şirketlerde yeni ortak alınması gibi durumlarda, 10 gün içinde işyeri bildirgesini düzenlenmesi gerekmektedir. İşyerinin miras yoluyla devri hâlinde 3 ay içinde mirasçıların işyeri bildirgesi düzenlemesi gerekmektedir. İşyerinin başka bir ile nakledilmesi durumunda ise 10 gün içinde işyeri bildirgesinin verilmesi gerekmektedir. Ancak il içi nakilde işyeri bildirgesi verilmez, bu durumda işverence eski ve yeni SGK birimine yazı ile bildirmesi yeterli olmaktadır.

2. İŞVERENİN İŞÇİNİN İŞE GİRİŞİ VE ÇIKIŞINI BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Sosyal güvenlik mevzuatına göre; işyerinde ücret karşılığı çalışan kişi sigortalı sayılmaktadır. İşveren, çalıştırdığı işçileri en geç çalışmaya başladıkları tarihten 1 gün önce SGK’ya bildirmekle yükümlüdür. İnşaat, balıkçılık ve tarım işlerde ise sigortalı en geç çalışmaya başladığı gün bildirilmektedir. Ancak işyerinin yeni açılması ve ilk defa işçi çalıştırılması durumunda, çalıştırılan sigortalıları bildirmek için 1 ay süre vardır. İşveren tarafından, sigortalılar “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” ile SGK'ya bildirilir. Çalıştıran sigortalıların işten ayrılması hâlinde ise; “Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi” ile en geç 10 gün içinde SGK’ya bildirilir. Sigortalı işe giriş ve ayrılış bildirgeleri SGK’ya e-sigorta kanalıyla gönderilebilmektedir.

UYARI: İşveren, işçinin işe girişini ve işten ayrılışını bildirilmemesi halinde çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Sigortalılara ait işe giriş bildirgesini belirtilen süre içinde veya belirlenen şekle ve usule uygun vermezse, her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası; işe giriş bildirgesinin verilmediğinin mahkeme kararından veya denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan tespitlerden veya diğer kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması hâlinde her bir sigortalı için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası; bir yıl içinde tekrar bildirge verilmediğinin anlaşılması hâlinde ise bu defa her bir sigortalı için asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası ve  işten ayrılış bildirgesini işten ayrılışın yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde yapmaması halinde her bir sigortalı için yürürlükteki asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezaları ile karşı karşıya kalacaktır. 

İşverenin kendiliğinden, işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi ve işten ayrılış bildirgesini, bildirgenin veya belgenin yasal süresi geçtikten sonra 30 gün içinde vermesi halinde ve söz konusu cezaları 15 gün içinde ödemesi hâlinde ceza dörtte bir oranına karşılık gelen tutar üzerinden uygulanır. Cezayı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödemesi hâlinde %25’lik ayrıca bir indirime gidilir.

İşveren, işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerini elektronik ortamdan göndermek zorunda olup; elden veya posta yoluyla gönderilen bildirgelerin, süresinde verilmiş olsa dahi, işverenleri idari para cezasından kurtaramayacağı unutulmamalıdır.

3. İŞVERENİN MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İşverenin bir diğer önemli yükümlülüklerinden biri de primlerin hesaplanması ve sigortalılara hizmet kazandırılması için çalıştıran sigortalılara ilişkin her ay “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” vermektir. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin en geç ertesi ayın 26’ncı günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamdan gönderilmesi gerekmektedir. 

İşveren, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini süresinde, belirlenen şekilde ve usulde vermezse her bir fiil için; belgenin asıl olması hâlinde aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin beşte biri tutarında; belgenin ek olması hâlinde, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla her bir ek belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin sekizde biri tutarında; ek belgenin SGK tarafından re’sen düzenlenmesi durumunda, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla her bir ek belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezalarını ödemek zorunda kalacaktır.

UYARI: İşveren, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini süresinde, belirlenen şekilde ve usulde vermezse her bir fiil için; belgenin mahkeme kararından, denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarca yapılan tespitlerden veya diğer kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden bildirilmediğinin veya eksik bildirildiğinin anlaşılması hâlinde, belgenin asıl veya ek nitelikte olup olmadığı, işverence düzenlenip düzenlenmediği dikkate alınmaksızın, bilânço esasına göre defter tutulması halinde sigortalı başına asgari ücret tutarında; diğer defterleri tutmakla yükümlü ise sigortalı başına yarım asgari ücret tutarında; defter tutmakla yükümlü değilse de sigortalı başına asgari ücretin 1/3’ü tutarında  idari para cezalarını ödemek zorunda kalacaktır.

İşveren, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde çalıştırdığı kişilerin; günlerini ve ücretlerini (işçinin hak ettiği brüt ücretini); eksik gün çalışmışsa eksik gün sebeplerini; fiilen yaptığı işe uygun meslek kodları mutlaka doğru olarak girmelidir. Bu bilgilerin gerçeğe aykırı olarak bildirilmesi durumunda idari para cezası uygulanır.

İşveren, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verirken hata yapılması durumunda beyannamenin yasal verilme süresi içinde istenilen sayıda düzeltme beyannamesi verebilir. Kanuni süresi içindeki düzeltme beyannameleri için damga vergisi tahakkuk etmez ve idari para cezası da uygulanmaz.

4. İŞVERENİN PRİM ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İşveren, işyerinde çalışan sigortalılara verilen ücret karşılığı SGK ya sigorta primi ödemekle yükümlüsünüz. İşçiye ödenen brüt ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi; sigortalı ve işveren hissesinden oluşur. 

İşverenin, ödemesi gereken sigorta primi için esas alınacak kazancın alt sınırı brüt asgari ücret, üst sınırı ise brüt asgari ücretin 7,5 katıdır. Bazı ödemeler sigorta primine tabi iken çocuk yardımı, aile yardımı, yemek yardımı ile özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen prim/ katkı payı tutarlarının bir kısmı sigorta priminden istisnadır. İşveren prim ödemelerini anlaşmalı bankalar aracılığıyla veya kredi kartı ile en geç takip eden ayın sonuna kadar yapmalıdır. Ödeme süresinin son gününün resmî tatile rastlaması hâlinde prim tutarları en geç son günü izleyen ilk iş günü içinde mutlaka ödenmelidir.

UYARI: İşveren, prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödemezse; ilk 3 aylık sürede her bir ay için %3 oranında gecikme cezası uygulanır. Ayrıca borç ödeninceye kadar her ay için ayrı ayrı gecikme zammı hesaplanır.

Ücret dışında sigortalılara ödenmekte olan prim, ikramiye gibi her türlü ödemeler, ödemenin yapıldığı ayın kazancına dâhil edilerek prime tabi tutulmaktadır. Ayrıca, işverenlerce ayni yardımların sigortalılara nakden ödenmesi hâlinde (örneğin yağ parası, un parası, ayakkabı parası, giyim yardımı gibi) bu yardım tutarları ve yol yardımı/yol parası tutarı prime tabi tutulacaktır. Yemek yardımının işyerinde ticket veya kupon yoluyla yapılması halinde de bu tutarın %23,65’i sigortalının prime esas kazancından istisna tutulur. Ancak bu durumun, denetim elemanınca istenilmesi hâlinde fatura ibrazı yoluyla ispatlanması gerekir. Yemek yardımının nakit para şeklinde yapılması hâlinde ise istisna tutarını aşan kısım sigorta primine tabi olacaktır. 

Sigortalı kısmi süreli çalışırsa, işveren ne kadar prim ödemek zorundadır? 

İş Kanununa göre haftalık azami çalışma süresi 45 saattir. Haftalık çalışma süresi 45 saat olan bir işyerinde haftada 30 saat ve altında yapılan çalışma, kısmi süreli çalışmadır. Kısmi süreli çalışan işçilerin ay içinde çalıştıkları saatler toplanır ve 7,5 saate bölünerek sigortalının ay içinde bildirileceği gün sayısı hesaplanır. Örneğin günde 3, ayda toplam 60 saat çalışan bir sigortalının bildirileceği gün sayısı (60/7,5=8) 8 gün olacaktır ve bu süre dikkate alınarak prim ödenecektir.

NOT: İşverenin sigortalı çalışanının olması basit usulde vergi ödemesini etkilemez. Birçok berber ve kuaför basit usulde vergilendirilmektedir. Basit usule tabi mükelleflerin yanlarında çalışanlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 64 üncü maddesine göre “Diğer Ücretli” sayılırlar. Vergi karnesi ile maktu (belirli miktar) vergi öderler. 

5. İŞVERENİN İSTİRAHAT DÖNEMİNDE SİGORTALININ ÇALIŞIP ÇALIŞMADIĞINI BİLDİRİLME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Sigortalılar geçici olarak iş göremez duruma düştüğünde (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık durumlarında) hekim tarafından kendisine istirahat raporu verilebilir. İşveren bu durumlarda:

  1. Sigortalının istirahatli olduğu dönemde çalışıp çalışmadığını, 

  2. Sigortalıya raporlu olunan aylarda yapılan prim, ikramiye ve bu nitelikteki ödemeleri, 

  3. İstirahatin başladığı tarih itibariyle prim ödeme hâlinin devam edip etmediğini SGK’ya bildirmek zorundadır.

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık durumlarında ortaya çıkan iş göremezlik hâlinde istirahatin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için işçiye geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. En fazla 2 güne kadar istirahat raporu alanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez. İşverenin işbu durumda, çalışılmadığına dair bildirim yapmasına gerek yoktur.

UYARI: İşveren, çalıştırdığı sigortalıların istirahatli oldukları süre zarfında çalışıp çalışmadıklarına dair bildirimleri; yasal süresi geçirildikten sonra yaparsa sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri tutarında; hiç yapmaması hâlinde sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası ödemek ile karşı karşıya kalacaktır. 

6. İŞVERENİN İŞ KAZASINI VE MESLEK HASTALIĞINI BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İşveren, yanında çalıştırdığı sigortalının geçirdiği iş kazasını kolluk kuvvetlerine derhal, SGK’ya ise kazadan sonraki 3 iş günü içinde bildirmek zorundadır. Meslek hastalığını ise öğrendiği tarihten itibaren (öğrenildiği gün dâhil) 3 iş günü içinde bildirmek zorundadır.

İşveren bildirimleri; http://uyg.sgk.gov.tr/IsvBildirimFormu/welcome.do veya “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi” (http://eski.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/calisan/form_ve_dilekceler/formlar adresinden  “SGK-032-İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu” linki tıklanarak excel formatında bilgisayara indirilebilir) doğrudan veya posta yoluyla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/ Sosyal Güvenlik Merkezine göndererek yapabilmektedir.

UYARI: İşveren, iş kazasını süresinde bildirmezse;  bildirim tarihine kadar sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneğini ödemek zorunda kalmaktadır. İşverenden işbu ödenek tahsil edilir. Ayrıca iş kazasını ve meslek hastalığını süresi içinde bildirmezse; işyerindeki çalışan sayısına ve tehlike sınıfına göre idari para cezası ödemek zorunda kalmaktadır. 

İş kazası bildirimlerinin zamanında yapılmaması durumunda, 2025 yılı için uygulanacak idari para cezaları, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre aşağıdaki gibidir:

Tehlike Sınıfı

Çalışan Sayısı

Ceza Tutarı

Az Tehlikeli

10’dan az

35.416 TL

Az Tehlikeli

10-49

35.416 TL

Az Tehlikeli

50 ve üzeri

53.113 TL

Tehlikeli

10’dan az

44.260 TL

Tehlikeli

10-49

53.113 TL

Tehlikeli

50 ve üzeri

70.818 TL

Çok Tehlikeli

10’dan az

53.113 TL

Çok Tehlikeli

10-49

70.818 TL

Çok Tehlikeli

50 ve üzeri

106.228 TL

Bu ceza tutarları, iş kazasının Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yasal süre olan 3 iş günü içinde bildirilmemesi durumunda uygulanmaktadır.

İşveren, sigortalının iş kazasına uğraması ya da meslek hastalığına tutulması halinde sigortalıya sağlık durumunun gerektirdiği sağlık hizmetlerini derhal sağlamakla yükümlüdür. Örneğin, iş kazası geçiren ve yaralanan işçiye ilk yardımı yapmak ya da işçiyi sağlık tesisine ulaştırarak tedavisine başlanmasını sağlamalıdır. SGK yapılan ve belgelere dayanan sağlık hizmeti giderlerini de işveren ödeyecektir. Belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmesindeki ihmalden veya gecikmesinden dolayı sigortalının tedavi süresinin uzamasına veya malûl kalmasına veya malullük derecesinin artmasına sebep olan işverenin, yapılan her türlü sağlık hizmeti giderlerini ödemekle yükümlüdür.

İşveren, sigortalı geçici iş göremezlik ödeneği alırken ona ücret ödüyorsa veya nakdi yardım yapıyorsa söz konusu ödemeden sigorta primini kesmek zorundadır. Geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatli bulundukları sürede; 

  1. Geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmadan verilmesine devam edilen tam ücret, 

  2. Bireysel veya toplu iş sözleşmesine istinaden verilen geçici iş göremezlik ödeneğinin işverene iadesi ile alınan tam ücret,

  3. Geçici iş göremezlik ödeneği ile ödenek alınan süredeki kazancı arasındaki ücret farkı, 

  4. Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayalı olmadan geçici iş göremezlik ödeneği aldığı sürede atıfet kabilinde (yardım amaçlı) yapılan ödemeler yani kısaca raporlu süreler için yapılan ödemeler prime tabi tutulur. Bu nedenle çalışanın sigorta priminin, işveren tarafından ücretten kesilerek SGK’ya ödenmesi gerekmektedir. 

UYARI: İşveren tarafından, SGK’ya bildirilen olayın iş kazası sayılıp sayılmayacağı konusunda denetim elemanları vasıtasıyla soruşturma yapılır. Bu soruşturma sonrasında yapılan bildirimleri gerçeği yansıtmadığı ya da olayın iş kazası olmadığı anlaşılırsa sigortalıya yapılan tüm yersiz ödemeler gerçeğe aykırı bildirim yapanlardan geri alınır. İş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse SGK’dan sigortalıya veya hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler işverene kusuru oranında rücu edilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Yükümlülüklerinin Yerine Getirilip Getirilmemesinin Önemi Nedir?

İşveren, çalıştırdığı sigortalı ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir. İş kazası ve meslek hastalığının, işverenin kastı veya iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı hareketi sonucu meydana geldiği tespit edilirse sigortalıya veya hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı; işverenin kusuru oranında kendisinden talep edilmektedir.

7. YABANCI UYRUKLU ÇALIŞANLARA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 

İşverenin çalıştıracağı kişi yabancı uyruklu ise 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni almak zorundadır. Yabancı uyruklu çalışana ödenecek aylık ücret miktarı yabancı çalışanın görev ve yetkinliği ile bağdaşır seviyede olmalıdır. Buna göre, yabancı çalışana ödenecek ücretin en az başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücret tutarı dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenen seviyede olması gerekmektedir.

Çalışma izni başvuruları işveren veya yetkilendirdiği e-Bildirge kullanıcısı, e-Devlet üzerinden, Yabancıların Çalışma İzinleri Başvuru Sistemine (e-İzin) giriş yaparak e-imza ile işyeri kaydı oluşturur. Başvuru Bakanlık tarafından uygun olarak değerlendirilirse belirlenecek çalışma izni harcı ve değerli kâğıt bedeli ödemesi yapılarak ilgili çalışma izni alınır. E-imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) yetkilendirdiği kurumlardan temin edilebilmektedir. 

Sigorta primlerinde esas alınacak tutar, çalışma izni başvurusunda yabancıya ödeneceği beyan edilen ücretten daha düşük olamaz.

Çalışma İzni Olmaksızın Çalışan/Çalıştırılan Yabancılara İlişkin 2025 Yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları Hakkında;

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye’de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.

  • Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlere her bir yabancı için; 81.683,00 TL,

  • Çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya 32.654,00 TL,

  • Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya; 65.352,00 TL olarak belirlenmiştir.

  • Bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen bağımsız ve süresiz izinle çalışan yabancı ile yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için 5.423,00 TL ‘dir.

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun 23’üncü maddesi hükmü uyarınca; yukarıda sayılan fiillerin tekrarı halinde idarî para cezaları bir kat artırılarak uygulanır.

İdari para cezaları, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmek zorundadır. İşveren, kaçak yabancı kişi çalıştırıldığında, yabancı kişinin ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderleri ile ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını bile karşılamak zorunda kalacaktır.

8. İŞVERENİN ÜCRETLERİ BANKA KANALI İLE ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az beş olması halinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. 

UYARI: İşçiye, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödemeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye bu durumda olan her işçi ve her ay için İş Kanununun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, 2025 yılı için bu durumda olan her işçi ve her ay için 2.179,00 TL idarî para cezası verilir. 

9. İŞVERENİN BELGELERİ İBRAZ ETME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İşveren, denetime yetkili memurlarca istenilmesi hâlinde işyeri defter, kayıt ve belgelerini, tebligatın alındığı tarihi takip eden 15 gün içinde ibraz etmekle yükümlüdür.

UYARI: İşveren; SGK tarafından istenilen belgeleri 15 gün içinde mücbir sebep olmaksızın ibraz etmezse; 

  1. Bilânço esasına göre defter tutuyorsanız aylık asgari ücretin on iki katı tutarında, 

  2. Diğer defterleri tutmakla yükümlü ise; aylık asgari ücretin altı katı tutarında,

  3. Defter tutmakla yükümlü değilse; asgari ücretin üç katı tutarında idari para cezası ödemek ile karşı karşıya kalmaktadır. 



 

Davalarınızda uzman iş avukatından yardım almak hukuki açıdan sizi koruyacaktır. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Bu sitede yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu yazılardan kaynaklı herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.